Är religionerna en Psyk-Drog?

Finns det egentligen något smutsigare i historien än alla de s.k. heliga krigen? Där oräkneliga floder av människoliv gått till spillo i dödens käftar, på grund av en trosföreställning, om sin egna guds överhöghet och den andras gruppens uppenbart störda gudar eller guds uppfattning. Mycken falsk lovsång blir det och allt har ett pris säger de besuttna, vad är priset för att få dem att byta åsikt? Tidningen dagens ledar frågar om vi kan lita på polisen, kanske skulle alla  religiösa se lite i religionernas backspegel innan man ska agera spegel åt andra? Eller varför inte fundera över hur det kommer sig att så mycket tigs ihjäl och vad det kan säga om den verkliga värdegrunden.

För inte är väl någon religion känd för att kämpa för barnens rätt att slippa religiösa fördomar av något slag?

Men som de flesta redan vet ger tron trygghet och mycket som låtsas vara något annat bygger i själva verket på tro av det ena eller andra slaget. Finansmarknaden bygger i hög grad på tron. Tror alla att en aktie är bra så stiger den, tror alla på finansmarknadens kollaps och säljer sina aktier samtidigt så kommer finanssystemet utan minsta tvekan att kollapsa.

Eller är det helt enkelt såhär att de fångats av den största och mest missbrukade psyk-drogen av dem alla religionens trosföreställningar och vilja att kunna kontrollera alla intima mänskliga förhållanden för annars så saknar ju religionen makt och vad är egentligen en religion utan sitt teatrala makt-spel? De som inte har lust med någon spel kör med raka puckar och det är väl egentligen inte så konstigt E=MC2.

Men att konsten behövs från Hollender till Odell, kanske visar på hur konstigt konstlagt det mänskliga livet trotts allt är? Det är kanske därför det dröjer så länge med ett verkligt rendes vou för den kristna knullpunken? För den som väljer lever på hoppet och går  sin egen väg och har egen hjärna ska alltid utmålas som fan och svikare, frågan är om någon blir rikare på det.

Har världen blivit rikare för att gud har en fan club?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.